Jesenné stromosadenie

16.11.2013 22:37

Utorok 12. novembra bol ten správny deň na akciu s názvom „Jesenné stromosadenie“. Nad hlavou slnko a v rukách lopaty. Od najmenších po najstarších... Tak vyzeral tento deň v Rosine.

Podujatie pripravilo občianske združenie PRALES v spolupráci s obcou Rosina a Záhradkármi z Rosiny. Zapojili sa školáci, ale aj skúsenejší obyvatelia obce. Realizácia bola možná vďaka ochote všetkých zúčastnených a podpore GEF programu malých grantov (GEF SGP).

Dobrovoľníkom sa podarilo vysadiť 50 stromčekov na dvoch lokalitách – na ulici Na Hájik a za kostolom smerom na obec Trnové. Išlo prevažne o staré odrody jabloní, hrušiek, odolnejšie odrody sliviek a čerešní, ale aj jabloňové plánky, ktoré postupne plánujeme štepiť miestnymi odrodami. Mnohé staré odrody ovocných stromov, okrem toho že sú v súčasnosti už pomerne vzácne, sa vyznačujú svojou odolnosťou voči škodcom, chorobám a poveternostným podmienkam, pri zachovaní dobrej rodivosti. Okrem samotného sadenia však akcia priniesla viacero pozitív, nových skúseností, možností... Deti zo Základnej školy si mohli samé zasadiť strom, pýtali sa a dostávali odpovede od skúsených záhradkárov. Miestni záhradkári a ďalší obyvatelia prejavili chuť a záujem spolupracovať na aktívnej tvorbe životného prostredia vo svojej obci.

Rosinčania vlastnými rukami prispeli k tomu, aby stromoradia v okolí obce nespustli a aby tradícia ich udržiavania pokračovala ďalej, tak ako to bolo v minulosti. Okrem toho, že takto pomohli zveľadiť svoje okolie, môžu sa stať inšpiráciou pre ďalšie obce.

 

PS: Pod článkom nájdete aj malú fotogalériu z vydarenej akcie.

 

Fotogaléria: Jesenné stromosadenie