Archív článkov

Krajina živá a bohatá - ako na to, gazda?

16.10.2014 19:41
Milí priatelia, obdivovatelia krajiny! "Krajinu si požičiavame od našich predkov." Týmito slovami začína brožúrka, ktorú vám prinášame. Nájdete v nej stručné informácie o tom, ako každý z nás vplýva na krajinu okolo seba a tiež to, ako môžeme dosiahnuť, aby bol náš vplyv pozitívny. A krajina okolo...

Dobrá správa z Bruselu!

23.06.2014 21:02
S projektom Strážovské vrchy - krajina živá a bohatá sme boli vybratí medzi 22 finalistov (spomedzi 186 prihlásených) v celoeurópskej súťaži o ocenenie Natura 2000 - za vzorový prístup k obnove biotopov európskeho významu. V rámci tohto projektu sa snažíme propagovať hospodárov v našom regióne a...

Jarné stromosadenie

15.04.2014 19:05
11. a 12. apríla sme krajinu Strážovských vrchov obohatili o mladé stromčeky a nás o pekné zážitky – konalo sa Jarné stromosadenie vo Fačkove. Do sadenia sa zapojili nielen dobrovoľníci občianskeho združenia PRALES, ale hlavne žiaci z miestnej Základnej školy. Spoločne sme...

Jesenné stromosadenie

16.11.2013 22:37
Utorok 12. novembra bol ten správny deň na akciu s názvom „Jesenné stromosadenie“. Nad hlavou slnko a v rukách lopaty. Od najmenších po najstarších... Tak vyzeral tento deň v Rosine. Podujatie pripravilo občianske združenie PRALES v spolupráci s obcou Rosina...

Víkend v Podskalí

04.11.2013 12:18
Milí priatelia! Pozývame vás na ďalšiu víkendovú akciu zameranú na čistenie veľmi pekných zarastajúcich lúk pod Podskalským Roháčom. V sobotu (9.11) sa zameriame na prácu na lúkach, večer sa v príjemnej atmosfére porozprávame s pánom Jakúbekom (majteľ Ekofarm) o tom, aké to je byťna Slovensku...

Včely a biodiverzia

23.10.2013 21:44
Včely nepochybne patria k najznámejšiemu hmyzu, čo pramení z ich veľkého „gastronomického“ i zdravotného významu. Nie každý však vie, že včela medonosná nie je v prírode osamotená a má početných divo žijúcich príbuzných. Iba na Slovensku ich žije takmer 650 druhov a na...

Jedzte zdravo...

22.10.2013 22:44
Tento článok nie je z nášho pera, ale je tak blízko našim predstavám a myšlienkam, že by sme sa oň chceli s vami podeliť. Tak ak ste ešte nečítali, nech sa páči: "Jedzte zdravo, ako jedli naši predkovia" - hovorí profesor Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských...

Ako sa vyrába bryndza?

15.10.2013 22:12
V priloženom súbore si môžete naštudovať, ako sa vyrába bryndza. Ak budete kúšať aj výrobu, dajte nám vedieť, či ste uspeli ;) Ak nie, kúpte si bryndzu od našich hospodárov. Dobrú chuť! výroba_bryndze.pdf

Podmanivé chvíle v Podmaníne

15.10.2013 21:57
4. a 5. októbra sme zorganizovali dobrovoľnícku akciu na záchranu biotopov neďaleko obce Podmanín. Miesta o ktorých píšem sa nachádzajú na južnom a juhovýchodnom úpätí kopca Manín a sú skutočne podmanivé. Ide o slnečné a suchšie miesta, kde rastie množstvo...

Nie je mlieko ako mlieko

07.09.2013 21:54
Vo vyspelých krajinách údajne viac ako 95% zo spotreby mlieka a mliečnych výrobkov predstavujú výrobky z kravského mlieka. Existujú alternatívy? Neprichádzame uprednostňovaním jedného typu tejto potraviny o cenné a užitočné látky alebo vlastnosti mlieka vyprodukovaného...
Záznamy: 1 - 10 zo 18
1 | 2 >>