Podmanivé chvíle v Podmaníne

15.10.2013 21:57

4. a 5. októbra sme zorganizovali dobrovoľnícku akciu na záchranu biotopov neďaleko obce Podmanín. Miesta o ktorých píšem sa nachádzajú na južnom a juhovýchodnom úpätí kopca Manín a sú skutočne podmanivé. Ide o slnečné a suchšie miesta, kde rastie množstvo teplomilných, voňavých, ale i liečivých bylín. Preháňa sa tu veľa vzácnych a zaujímavých druhov hmyzu, ktoré rozhodne neuvidíte len tak hocikde.

V nie až tak dávnej minulosti sa na týchto lúkach pásli domáce zvieratá. Musím ale konštatovať, že veľké množstvo potravy tu nenašli. Dôležitá ja však jej kvalita, ktorá bola akutočne výnimočná. To malo vplyv nie len na zdravie samotných zvierat, ale i na kvalitu ich mlieka. Veď skúste si predstavit mlieko od kôz či oviec, pasených na lúkach plných pamajoránu, materinej dúšky, tymiánu ...

Úpadok poľnohospodárstva na Slovensku a strata záujmu o obhospodarovanie tohto územia, však priniesli aj radikálne a pre pôvodné druhy negatívne zmeny. Zarastanie drevinami, s tým spojené zatieňovanie, zakysľovanie a celkové vytláčanie pôvodných druhov, závažne ohrozili jedinečnosť tohto miesta.

Preto sa o. z. PRALES a mnohí nadšenci už viac rokov snažia o udržanie týchto lúk v pôvodnom stave kosením a vyrezávaním náletových drevín. Do spolupráce sa zapojili v piatok 4.10. aj študenti Gymnázia v Považskej Bystrici a niekoľko dobrovoľníkov, ktorí s nami ostali až do soboty. Hrubé rukavice, motorové píly, krovinorez, nožnice a mačety boli našimi pomocníkmi.

Spoločne sme vyčistili ďalší kus tohto krásneho územia. Počasie bolo na našej strane a tak nás počas dvoch dní sprevádzali slnečné lúče a nádherné výhľady na Strážovské vrchy.

Veľmi na mňa zapôsobilo ako veľa dokážu ľudia, keď sa nezištne spoja pre jeden cieľ a venujú svoju energiu a čas niečomu spoločnému a užitočnému. Našou odmenou boli výborne strávený čas, s výbornými ľuďmi a pocit že robíme niečo užitočné, pre našu krajinu a prírodu – veľká vďaka všetkým zúčastneným.

 

Martin M.

Podmanivé chvíle v Podmaníne

<< 1 | 2 | 3 >>